opiskelun suunnittelu

OHJEITA AIKUISELLE OPISKELUPAIKAN VALINTAAN

Tänään käyn läpi muun muassa eri koulutusasteita ja koulutukseen pääsyn valintaperusteita. Samoin kerron, kuinka kauan koulutus keskimäärin kestää kussakin koulutusasteessa ja mitä tukea ja apua koulutuksen aikana on mahdollista saada.

Hahmotan näitä esimerkeillä ja olen valinnut Oulun kaupungin alueella olevat oppilaitokset kohteeksi ja koulutusalaksi liiketalouden. Kerron koulutuksista todellakin vain perusteet. Tarkempia tietoja juuri sinun oman kuntasi tai lähialueiden koulutustarjonnasta sinun kannattaa etsiä opintopolku.fi -sivustolta sekä suoraan oppilaitosten omilta sivuilta.

Huomaat varmasti opintopolussa käydessäsi ilmoituksen, jonka mukaan korkeakoulujen 1. hakuaika on päättynyt. Älä säikähdä sitä. 1. hakuaika koskee vain vieraskielisiä koulutuksia. Toivottavasti et silti tänä keväänä ole suunnitellut juuri sellaista koulutusta. Suomen- ja ruotsinkielisiin koulutuksiin hakuaika alkaa 18.3.2020.

Koulutusasteet, valintaperusteet ja koulutuksen kesto

Ammatillinen perustutkinto

Aivan ensimmäiseksi muista, että jos olet jo aiemmin suorittanut minkä tahansa koulutustason tutkinnon, et voi hakea ammatillisen perustutkinnon koulutuspaikkaa yhteishaussa. Toisin sanoen, jos olet suorittanut esimerkiksi ammatillisessa oppilaitoksessa laborantin perustutkinnon, ammattikorkeakoulussa insinöörin tutkinnon tai yliopistossa hallintotieteen kandidaatin tutkinnon, et voi hakea yhteishaussa.

Yhteishaun sijaan voit hakea opiskelupaikkaa suoraan oppilaitoksessa tarjolla olevan jatkuvan haun kautta. Tietoa löydät hyvin oppilaitoksen omilta internetsivuilta. Eri oppilaitoksissa hakuajat, menettelytavat ja valintaperusteet vaihtelevat oppilaitoskohtaisesti. Hakuajat eivät noudata yhteishaun aikataulua, mikä on hyvä muistaa.

Jos sinulla ei ole ammatillista tutkintoa, mutta käynyt lukion ja suorittanut ylioppilastutkinnon, et voi hakea yhteishaussa peruskoulupohjaisiin koulutuksiin. Ylioppilaille on omat lukiopohjaiset koulutuksensa. Myös tässä tilanteessa voit hakea jatkuvassa haussa, jos haluat suorittaa peruskoulupohjaisen tutkinnon.

OSAO:lla voit suorittaa ammatillisen perustutkinnon tai sen osan päiväopetuksena tai monimuoto-opintoina. Ammatilliseen perustutkintoon johtava koulutus päiväopintoina osaamispolkuina joko asiakaspalvelu ja myynti tai talouspalvelut alkoi tammikuussa 2020. Tutkinnon koko laajuus on 180 opintopistettä (osp).

Postauksen kirjoitushetkellä OSAO tarjoaa myös liiketoiminnan osatutkinnon osaamispolkuna kirjanpito ja palkanlaskenta. Osatutkinto on laajuudeltaan 60 osp. Osatutkinto on tarkoitettu niille, joilla on jo jonkinlaista koulutus- tai työkokemuspohjaa alalle.

Ammattikorkeakoulututkinto

Ammattikorkeakouluopintoihin haetaan yhteishaussa tai erillishaussa. Aiemman tutkinnon suorittaneet hakevat samalla tavalla kuin ensimmäistä tutkintopaikkaansa hakevatkin. Ammattikorkeakouluun pääsyn edellytyksenä on, että olet suorittanut lukion ja/tai ylioppilastutkinnon tai vähintään 180 osaamispisteen (120 opintoviikon) laajuisen ammatillisen perustutkinnon tai näyttötutkintona ammatillisen perustutkinnon, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.

Oulun seudun ammattikorkeakoulu (OAMK) tarjoaa liiketalouden AMK-tutkintokoulutusta päiväopintoina. Valmistut koulutuksesta liiketalouden tradenomiksi. Voit suorittaa koulutuksen myös englanninkielisenä kansainvälisenä liiketalouden tutkintona (BBA). Liiketalouden AMK-tutkinto kestää noin 3,5 vuotta ja laajuudeltaan koulutus on 210 opintopistettä.

Keväällä 2019 yhteishaussa OAMK:een ylioppilaat hakevat ylioppilastutkinnon todistusvalintakiintiössä ja tässä kiintiössä opiskelijoita valitaan koulutukseen 50. Ammatillisen tutkinnon suorittaneet hakevat eri kiintiössä todistusvalinnassa ja valintapaikkoja on tarjolla 22. Valintakokeessa menestymisen perusteella koulutukseen valitaan 48 hakijaan.

On hyvä muistaa, että aloituspaikoista jopa 80 prosenttia on varattu ensikertalaisille. Ensikertalaisia ovat ne hakijat, jotka eivät ole aiemmin suorittaneet korkeakoulututkintoa tai ole ottaneet syksyllä 2014 tai sen jälkeen vastaan korkeakoulututkintoon johtavaa opiskelupaikkaa.

Yliopistotutkinto

Yliopistoon kandidaatin ja maisterin koulutuksiin voit hakea, jos olet suorittanut ylioppilastutkinnon, ammatillisen perustutkinnon, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon tai olet suorittanut ulkomailla pohjakoulutukseksi hyväksyttävän tutkinnon.

Yliopistoon kandidaatin ja maisterin koulutuksiin voit hakea, jos olet suorittanut ylioppilastutkinnon, ammatillisen perustutkinnon, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon tai suorittanut sellaisia tutkintoja ulkomailla, jotka hyväksytään pohjakoulutukseksi.

Oulun yliopiston kauppakorkeakoulussa voit opiskella kauppatieteen kandidaatin ja maisterin tutkinnon tai jopa tohtoriksi saakka. Kandidaatin tutkinnon suorittaminen kestää noin 3 vuotta ja maisterin tutkinto 2 vuotta. Erikoistumisen tapahtuu maisteriopintojen aikana ja Oulun yliopistossa voi erikoistua esimerkiksi laskentatoimeen tai kansainvälisen liiketoiminnan johtamiseen.

Yliopistoon haet yhteishaun kautta. Hakeminen edellyttää aiempaa tutkintoa, kuten ammatillista perustutkintoa tai ylioppilastutkintoa. Voit myös hakea avoimen väylän kautta, jos olet aiemmin opiskellut Oulun yliopiston kauppakorkeakoulun tutkintorakenteen mukaisia kauppatieteiden kandidaatin opintoja vähintään 39 opintopisteen verran. Se, että haet avoimen väylän kautta, ei tarkoita silti vielä varmaa tutkinto-opiskelijaksi pääsyä. Valinnat tehdään aina erikseen valintaperusteiden mukaan.

Tässä oli siis vain muutama esimerkki yhden ainoan paikkakunnan koulutustarjonnasta yhden koulutuslinjan osalta. Sinun paikkakunnallasi tarjonta voi poiketa siitä. Haluat ehkä opiskella jotakin aivan muuta kuin liiketaloutta ja ehkä sinulle sopii paremmin monimuoto-opinnot kuin päiväopinnot.

Monimuoto-opinnoista

Olen kirjoittanut postauksessa pääsääntöisesti päiväopintoina suoritettavista opinnoista. Monimuoto-opinnoista mainitsen tässä yhteydessä vain lyhyesti, että niiden tarjonta, koulutusmuodot ja koulutusvaatimukset voivat vaihdella paljonkin.

Eri oppilaitokset voivat itse määritellä mitä monimuotokoulutusta ne tarjoavat ja miten koulutus toteutetaan. Joskus voidaan esimerkiksi edellyttää aiempia kyseisen koulutusalan opintoja, työkokemusta alalta tai olemassa olevaa työsuhdetta. Mitä mikäkin oppilaitos tarjoaa, kannattaa sinun selvittää itse oppilaitoksesta.

Entä jos sinulla on terveydellisiä rajoitteita

Jos sinulla on tiettyjä terveydellisiä rajoitteita, et ehkä pääse tietyille koulutusaloille opiskelemaan. Esimerkiksi terveydenhuollon koulutukseen pääseminen edellyttää riittävää psyykkistä terveyttä. Sinulla ei saa siten olla akuutissa vaiheessa olevaa mielenterveyden ongelmaa. Terveydenhuollon koulutukseen ei myöskään pääse, jos sairastaa sellaista tuki- ja liikuntaelimistön sairautta, joka estää käytännön työn tekemisen. Lisäksi krooninen ihosairaus ja päihderiippuvuus ovat esteitä alalle kouluttautumiseen.

Jos taas terveydentilasi ei ole suoranainen este koulutuspaikan saamiselle, mutta tarvitset erityistä tukea opinnoista selviytyäksesi, sinulle voidaan laatia ammatillisen perustutkinnon suorittamiseksi yksilölliset tukitoimet. Tällaisia erityisen tuen tarpeita voivat aiheuttaa muun muassa oppimisvaikeudet tai vaikea vamma.

Jokaisella oppilaitoksella on Oppilas- ja opiskelijaterveydenhuoltolain 15§:n ja 17§:n mukaan velvollisuus järjestää psykologin tai koulukuraattorin palveluja sekä opiskeluterveydenhuolto. Näistä opiskelijahuollon palveluista voi hakea myös apua ongelmatilanteissa, joten apua on kyllä saatavilla, jos vain haluat sitä hakea.

Yhteenveto

Back To Top