Mitä oikein tapahtuu?
Heipä hei pitkästä aikaa. Näihin päiviin saakka opiskelu on ollut normaalia lähiopetusta, mutta yhtäkkiä pitäisikin opiskella täysin eri tavalla kuin vielä hetki sitten. Koronavirus jyllää ja koulut ovat sulkeneet ovensa. Opetus on siirtynyt nettiin etäopetukseksi eikä opetuksen laajuuteen ole koulutkaan välttämättä osanneet täysin varautua.
Koulut ja aineopettajat järjestävät verkko-opetusta nyt tavalla tai toisella. Järjestely voi olla etäopetustunteja esimerkiksi Microsoft Teamsin kautta ja/tai oppimateriaalin ja tehtävien jakamista Moodlessa.
Käyn postauksessani läpi opiskelua aikuisopiskelijan näkökulmasta. Minulle itselleni etäopiskelu ei tuota juurikaan ongelmia, koska minulla on tarvittavat tietotekniset välineet käytössäni eikä minulla ole enää pieniä lapsia, jotka vaatisivat oman huomionsa. Vaikka minulla ei enää ole pieniä lapsia, näin ei ole ollut aina.
Olen ollut kolmen pienen lapsen yksinhuoltajaäiti, joka opiskeli korkeakoulussa. Tiedän, mitä on lukea tenttiin, kun samaan aikaan yksi lapsi vonkuu jäätelöä, toinen lapsi itkee ja kolmas lapsi hyppii selkäsi päällä maatessasi sohvalla tenttikirja nenäsi edessä.
Käyn ensin läpi keinoja opiskella etänä, sitten joitakin mahdollisia ongelmia opiskelulle kotona sekä ratkaisukeinoja ongelmiin. Toivottavasti löydät joitakin keinoja opiskelun onnistumiselle myös kotikoulussa.
Ongelmia ja niiden ratkaisukeinoja
Koulu ja aineopettajat päättävät melko pitkälle itse sen, miten etäopetuksensa järjestävät. Näihin linjauksiin et voi itse juurikaan vaikuttaa.
Mikä sitten neuvoksi, jos ongelmia ilmenee? Kaikki tuntuu kaatuvan päälle ja panikoit sitä, ettet pysty opiskelemaan, opinnot eivät etene ja kaikki jää kesken. On tietysti mahdollista, että opintojen keskeyttäminen määräajaksi on välttämätöntä. Mutta usein voit myös kokeilla järjestellä opintojasi niin itse kotonasi kuin koulusi kanssa yhdessä sopien erilaisesta järjestelystä niin, ettei opintojen keskeyttämistä tarvitse tehdä.
Tekniikka tökkii tai välineitä ei ole
Jos opinnot suoritetaan etäopetustunteina jonkin kokousjärjestelmän kautta, esim. Microsoft Teams, on riskinä se, että sovellus menee jumiin suuren käyttäjämäärän vuoksi. Myös tietoliikenneyhteydet voivat takkuilla, jos verkkoa kuormittaa yhtä aikaa suuri määrä ihmisiä. Nyt kun suuri määrä ihmisiä on siirtynyt etätöihin tai opiskelemaan verkossa, palvelimet voivat kuormittua. Tekniset ongelmat tuskastuttavat ja voivat tehdä opiskelusi toivottoman vaikeaksi.
Tietoliikenneyhteyksille tai palvelimien kuormittumiselle et voi itse paljon tehdä. Jos palvelimet kuormittuvat, eivät ohjelmat pyöri. Lohdutuksen sana: todennäköisesti ohjelmat eivät pyöri silloin muillakaan, edes opettajalla.
Jos esimerkiksi palveluntarjoajan yhteydet pätkivät, voit kokeilla verkkoyhteyttä puhelimen kautta. Itse otan yhteyden puhelimen kautta, jos olen paikassa, jossa en voi käyttää kiinteää tai wi-fi-yhteyttä. Kannattaa silti muistaa, että yhteys kannattaa ottaa puhelimen kautta vain, jos sinulla on liittymässäsi rajaton yhteys ja se kuuluu jo valmiiksi puhelinliittymän kuukausihintaan.
Jos käyttämäsi sovellus jumittaa, voit kokeilla poistumista sovelluksesta ja yrittää käynnistää se uudelleen. Joskus se toimii, joskus taas ei. Tällaisten tilanteiden varalta kannattaa keskustella koulun/aineopettajan kanssa vaihtoehtoisesta toimintatavasta, jos se vain on mahdollista.
Uskoisin, että tässä tilanteessa missä nyt opetuksessa valtakunnallisesti ollaan, opettajat joustavat etäopetustunneille osallistumisesta, jos se vain oppimisen kannalta on mahdollista. Esimerkiksi omassa koulussani eräs aineopettaja antoi kaksi vaihtoehtoa osallistumiselle. Opiskelija voi joko osallistua etätunneille tai tehdä Moodlessa jaetut tehtävät itsenäisesti ja toimittaa ne opettajalle tarkastettavaksi.
Sinulla ei välttämättä ole myöskään tarpeellisia välineitä etäopiskeluun. Jos perheessä on etätöitä tekevä puoliso ja/tai etäkoulua käyvä peruskoululainen/opiskelija tai useampikin, tietokoneita ei aina riitä kaikille. Vaikka tietokone olisikin saatavilla, se voi olla niin vanha, ettei sen laitteisto jaksa pyörittää nykyajan ohjelmia riittävän hyvin.
Jos kotonasi ei ole käytössä riittävästi tietokoneita kaikille tarvitseville, voit kysyä koululta, onko siellä tarjota tietokonetta etäopiskelua varten. Parempi tietysti on, jos oma taloustilanne sen vain sallii, ostaa oma kannettava esimerkiksi käytettynä. Älä silti osta kovin iäkästä konetta, koska ohjelmat eivät niillä tahdo pyöriä ja kannettavien käyttöikä ei nykyisin ole muutenkaan kovinkaan pitkä.
Omat taidot eivät riitä
Myös omat taidot voivat joskus olla esteenä tai ainakin hidasteena etäopiskelulle. Voi olla, ettet osaa käyttää tietokonetta tai sen sovelluksia tarpeeksi hyvin, jotta opiskelu sujuisi luontevasti. Jos sovellusten käyttö tuottaa ongelmia, niihin kannattaa yrittää tutustua jo etukäteen.
Voit esimerkiksi tutustua sovellukseen jo ennen ensimmäistä lähiopetustuntia avaamalla sovelluksen ja tutustumalla sen eri välilehtiin ja toimintoihin. Käytä opetteluun aikaa äläkä yritä päästä kärryille sovelluksesta vasta juuri ennen tunnin alkua. Myös internetistä voit hakea ohjeita tai kysyä neuvoa sellaiselta, joka on käyttänyt ohjelmaa aiemmin tai jonka tiedät osaavan tietokoneen käytön ylipäätään paremmin kuin sinä.
Jokainen meistä myös oppii tavallaan. Yksi oppii parhaiten kuuntelemalla, toinen lukemalla, kolmas tekemällä ja neljäs jollakin edellisten yhdistelmällä. Yksi oppii nopeasti ja toisella menee asioiden sisäistämiseen enemmän aikaa. Verkossa opiskellessa epäselvien asioiden kysyminen on haastavampaa.
Jos opit parhaiten kuuntelemalla, yritä osallistua etäopetustunneille aina kun mahdollista. Jos et pysty esimerkiksi lasten hoidon vuoksi niihin osallistumaan, kysy opettajalta, voiko tunnin tallentaa verkkoon myöhempää kuuntelemista varten.
Jos opit parhaiten lukemalla, pyydä tallentamaan esimerkiksi Moodleen käsiteltävän aiheen oppimateriaalit. Usein opettajilla on kirjallista materiaalia, mutta jos ei ole, häneltä saat tietoa mistä kirjoista tai nettisivuilta tietoa voi hakea ja opiskella itsenäisesti. Nyt kun kirjastot ovat kiinni, e-kirjat voivat olla suurena apuna.
Jos taas opit tekemällä, tarvitset paitsi kirjallista materiaalia, myös tehtäviä ja niiden oikeat vastaukset. Jos aine on suurimmaksi teoreettisen tiedon omaksumista, voit laatia vaikka Mind Mapin. Mind Mapin voit tehdä paperille, wordiin tai käyttää netissä olevia ohjelmia. Mind Map auttaa luomaan aiheesta kehikon, mikä auttaa hahmottamaan kokonaisuuksia.
Lapsetkin tarvitsevat huomiota
Niin rakkaita ja ihania kuin lapset osaavatkin olla, kotona opiskelu lasten läsnä ollessa voi tuoda ylitsepääsemättömiä ongelmia. Puoliso käy töissä tai tekee etätöitä kotona. Kun toinen tuo leivän pöytään, jotta sinä voit opiskella, ei vastuun sysääminen hänelle lasten hoidosta tunnu välttämättä oikealta tai ole edes mahdollista. Jos lapsi on pieni, ei lasta voi jättää valvomattakaan. Isommat lapset tahtovat myös keskeyttää opiskelun usein milloin mistäkin syystä.
Miten siis ratkaista lapsiin liittyvät opiskeluongelmat? Se riippuu paljon lapsen/lasten iästä sekä siitä, onko taloudessa muita aikuisia ja mitkä ovat heidän mahdollisuutensa jakaa vastuuta. Jos esimerkiksi puolisosi on kotona ja hän voi tehdä työtä tarkkaan aikatauluun sitoutumatta, voitte sopia, että hän hoitaa pienet lapset ja kotityöt sillä aikaa, kun etäopetustunnit ovat käynnissä.
Jos lapset ovat isompia, heille täytyy tehdä selväksi, että etäopetustuntien aikana sinua ei saa häiritä kuin erittäin pakottavasta syystä. Yritä löytää kotoa rauhallinen paikka, jossa voit keskittyä opiskeluun mahdollisimman häiriöttä.
Voit myös yrittää sopia aineopettajan kanssa siitä, voitko opiskella omaan tahtiisi Moodlen kautta välitettyjen kirjallisten materiaalien ja tehtävien avulla sen sijaan, että osallistuisit jokaiselle etäopetustunnille.
Kun itse opiskelin kolmen lapsen yksinhuoltajana, se vaati monenlaista järjestelyä ja etenkin omaa venymistä. Vaikka osallistuin lähiopetukseen lasten ollessa tarhassa ja koulussa, jäi kotiin myös paljon lukemista, kirjoittamista ja tehtävien tekemistä. Ei ollut muuta vaihtoehtoa, kuin opiskella iltaisin ja joskus öisinkin. Kahlasin niinä viikonloppuina, kun lapset olivat isänsä luona oppimateriaaleja läpi entistäkin hanakammin.
Olisi niin kiva tehdä kaikkea muuta
Opiskelijana voi aluksi olla vaikea hahmottaa se, että etäopetus on yhtä todellista koulunkäyntiä kuin lähiopetuskin. Vaikka opiskelisit keittiön pöydän ääressä juoden kahvia tai sohvalla maaten, sinun pitää olla mukana tunneilla, lukea ja tehdä tehtäviä.
Aivan ensimmäinen asia on tehdä itselleen selväksi, että etäopetus on ihan yhtä todellista koulunkäyntiä kuin, jos istuisit lähiopetustunneilla koulunpenkillä. Vain paikka oppia on eri. Opiskelu on vapaampaa, mutta se tuo myös vastuuta.
Osallistu tunneille aina kun se vain on mahdollista ja tee ahkerasti kaikki ne tehtävät, jotka on määrätty tehtäväksi omatoimisesti. Älä ala luistaa näistä ja ajattele tekeväsi ne ”sitten joskus”. Jos et rytmitä päiviäsi ja opiskeluasi, jäät nopeasti jälkeen opinnoissa. Siksi lukujärjestyksen laatiminen kannattaa tehdä vähintään viikoksi eteenpäin.
Oma vastuu opiskelusta ja sen etenemisestä aikataulussa vain kasvaa. Vaikka lapsia ei olisikaan jaloissa pyörimässä huomiota saadakseen, huomio kiinnittyy helposti myös muuhun. Keskittyminen voi herpaantua, kun tulee sähköpostia, puhelin soi, sormet syyhyttää käydä pelin kimppuun, jossa olit eilen hyvässä vaiheessa jne. Tekee myös mieli tarkistaa ystävien Facebook-päivitykset, tarkistaa onko kuviisi tullut tykkäyksiä Instagramissa tms.
Poista siis kaikki ylimääräiset ohjelmat taustalta silloin kuin opiskelet äläkä ajattele, että ”Minä vain äkkiä vilkaisen”. Niitä vilkaisuja tulee olemaan lopulta paljon ja jokainen vilkaisu vie aikaasi muuhun kuin työhösi eli opiskeluun. Jokainen vilkaisu myös häiritsee keskittymistäsi.
Jos sosiaalisten kontaktien vähyys tuntuu ahdistavalta, perustakaa koululuokkanne kanssa yhteinen WhatsApp-ryhmä tai vastaava, jonka kautta voitte pitää yhteyttä milloin tahansa. Sen kautta voitte jakaa kuulumisia tai esittää opiskeluun liittyviä kysymyksiä tai neuvoja. Ryhmä voi olla vertaistukea parhaimmillaan.
Jos nyt jotakin positiivista löytyisi
Vaikka etäopiskelu voi tuottaa ongelmia, voit myös ennaltaehkäistä niitä tai sopia käytännöistä sekä kotona että koulun kanssa. Koska tilanne on poikkeuksellinen, joustavuutta vaaditaan niin sinulta kuin muilta. Etäopetus voi jatkua kuukausia. Siihen pitää varautua ja asennoitua. Kuka tietää vaikka opetusmenetelmät muuttuisivat pysyvästikin, jos vain löydetään hyviä käytäntöjä.
Ajattele niin, että kuukauden parin kuluttua olet todennäköisesti oppinut monenlaista uutta. Tietotekniikka ja erilaiset sovellukset ovat paremmin hallussa. Itseopiskelutaidot ovat kehittyneet ja kotonakin on toivottavasti opittu uusia toimivia rutiineja.
Toivon sinulle opiskeluiloa!