Ensimmäiset kolme päivää opiskelua on nyt takana. Edellisenä viikonloppuna kuvittelin, että kouluun meno tulee jännittämään minua todella paljon. Mielikuvissani olin se paikan dinosaurus ja muut ovat nuoria tyttöjä ja poikia tai ainakin vähintään kymmenen vuotta minua nuorempia.
Yllättäen nukuin ensimmäistä koulupäivää edeltävän yön todella hyvin ja jännitin vain vähän aamulla. Kokoontuessamme koulun ala-aulaan sain todeta, että opiskelijoita oli kaikenikäisiä, vaikkakin kuuluin siihen vanhempaan ikäluokkaan. Mutta sekään ei tuntunut ylivoimaiselta.
Siitä se sitten lähti. Ryhmänohjaajia saapui paikalle kaksi, koska toinen oli asiakaspalvelun ja myynnin ryhmänjohtaja ja toinen talouspalvelujen ryhmänjohtaja. Jakaannuimme osaamisalan mukaisiin ryhmiin perehdytykseen, jota pidettiin ensimmäistä kertaa kolmepäiväisenä.
Ei ole mieltä eritellä mitä minäkin päivänä perehdytyksessä käytiin läpi. Aionkin kertoa yleisellä tasolla, mitä perehdytys piti sisällään.
Teimme muun muassa lukitestin ja matikkatestin. Lukitesti tuntui melko helpolta. Tehtävät vaihtelivat kuullun perusteella sanojen ylös kirjoittamisesta ja virheellisten sanojen kirjaamisesta aina sanojen täydentämiseen lauseiden sisälle.
Matikkatesti oli vähän vaikeampi, mutta nautin aidosti sen tekemisestä, sillä pidän haasteista. Testissä oli 45 minuutin aikaraja, joka tuntui hyvinkin pitkältä ajalta, mutta ei loppujen lopuksi ollut todellakaan sitä. Tuhrasin ensimmäisen sivun tehtäviin vähän liiankin kauan ja lopussa tuli kiire.
Monet matikkatestin tehtävät olivat yhteen-, vähennys-, kerto- ja jakolaskuja. Prosenttilaskuja oli, samoin sanallisia tehtäviä. Testiin sisältyi myös muutamia pinta-alalaskuja ja vektoreita, joita en sitten osannut. Kokonaisuudessaan arvelen testin menneen silti ihan tyydyttävästi.
Perehdytyksessä kävimme läpi monia koulunkäyntiin liittyviä asioita. Kävimme läpi työ- ja loma-ajat sekä työharjoittelun ajankohdat. Minulle oli yllätys, että ensimmäinen harjoittelujakso alkaa jo puolen vuoden kuluttua opintojen aloittamisesta.
Opiskelussa alkaa kesäloma vasta 18.6 ja kestää ainoastaan neljä viikkoa. Kaksi viimeistä viikkoa eli kesäkuun alku on työharjoittelua. Työharjoittelu katkeaa neljäksi lomaviikoksi ja jatkuu heinäkuun puolivälissä kestäen syyskuulle saakka. Tahti on opiskelussa siis nopea.
Opiskeluun liittyy henkilökohtaistaminen, jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempien opintojen aikana hankittu osaaminen ja suunnitellaan yksilökohtainen opintojen eteneminen. Myös työtehtävissä ja harrastuksissa hankittu osaaminen huomioidaan eikä niitä periaatteessa tarvitse opiskella enää uudelleen.
Paino on sanalla periaatteessa, koska käytännössä asian laita on toisin. Oli pettymys huomata, että monen opintojakson kohdalla vain koulutodistuksilla tuntuu olevan merkitystä aiempien opintojen tunnustamisessa.
Esimerkiksi yhteisissä tutkinnon osissa (YTO-opinnot) ei työkokemusta oteta juurikaan huomioon. Näiden YTO-opintojen huomioiminen edellyttää numeraalista arvosanaa jossakin opintojaksoon liittyvässä koulutodistuksessa.
Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka sinulla olisi vuosien työkokemus yhteisten tutkinnon osien opintojaksojen osaamisalalla, ei sitä hyväksytä suoraan opintosuoritukseksi. Joudut tekemään vähintään näytön osaamisesi osoittamiseksi.
Opintojen ensimmäisten viikkojen aikana täytetään HOKS eli henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelma. Suunnitelma täytetään HOKS-keskustelussa, jossa voidaan vaikuttaa omaan opiskelupolkuun ja todennetaan äsken mainitsemani aiempi osaaminen.
HOKS:n täyttämistä varten skannasimme jo Wilmaan todistukset valmiiksi. Kirjasin myös eri luottamustehtäväni ja vapaaehtoistoimintaan liittyvän toimintani ylös.
En tiedä vielä varmasti, mitä HOKS-keskustelussa tarkalleen kysytään, koska keskustelu on vasta lähitulevaisuudessa. Koulun mukaan tulossa on kysymyksiä ainakin odotuksista opinnoista, arviointia omista vahvuuksista ja keskustelua aiemmasta osaamisesta.
Opintojen aikana oma osaaminen arvioidaan pääsääntöisesti työtehtävissä työharjoittelupaikoilla tehtyjen näyttöjen perusteella. Jos suoritat ammatillista perustutkintoa ja saat erityistä tukea, on mahdollista mukauttaa arviointi laatimalla yksilöllinen osaamisen arviointi. Silloin ammattitaitovaatimuksista ja osaamistavoitteista voidaan poiketa.
Perehdytyksessä käytiin läpi myös poissaoloihin, tupakointiin ja turvallisuuteen liittyviä asioita. Omalla ilmoituksella voi olla koulusta pois omalla ilmoituksella enintään kolme päivää. Jos poissaolo pitkittyy, tarvitsee lääkärintodistuksen.
Kysyin myös luottamustehtäviin liittyvien kokousten vuoksi poissaoloista. Minulle sanottiin, että riittää, kun ilmoitan poissaolosta niille opettajille, joiden oppitunteja on kyseisenä päivänä.
Saimme tunnukset koulun Wilmaan, Moodleen ja sähköpostiin. Wilmaan kirjataan oma henkilökohtainen opintosuunnitelma, opintosuoritukset ja poissaolot. Wilmasta voi myös nähdä lukujärjestyksen ja tehdä valinnaisten opintojen valintoja. Näin opintojen alkuvaiheessa olen seurannut Wilmasta vain lukujärjestystä.
Latasin Wilman myös puhelimeen. Puhelimesta voi nopeasti tarkistaa oppitunnit ja tulleet Wilma-viestit. Puhelinsovelluksessa olen kokenut häiritsevänä vain sen, että siitä ei tunnut pääsemään kirjautumaan ulos, jos sen on ladannut puhelimeen ja kirjautunut kerran sisään.
Moodle on verkko-oppimisympäristö, johon opettajat laittavat luento- ja tehtävämateriaalia. Tällä hetkellä Moodlessa voin lukea vain erilaisia ohjeita, täyttää lomakkeita ja tutustua oppaisiin. Niitä tosin löytyy paljon.
Olen käynyt kirjautumassa myös sähköpostiin, joka on tyypillinen Outlook-sähköposti. Sähköpostia voi vain lukea ja kirjoittaa viestejä. Asetuksia ei pääse muuttamaan itselleen mieleiseksi.
Opiskelijan etuuksista meille kerrottiin koulumatkatuesta, ruokailusta ja vakuutusturvasta. Koulumatkatukea voi saada Kelalta ammatillisen perustutkinnon opiskelija, joka ei saa matkoihin tukea muualta.
Ammatillisessa peruskoulutuksessa opiskelevalle ruokailu on ilmaista. Minulla ja muutamalla muullakin opiskelijalla meni pari päivää tajuta, että aina syömään mennessä on näytettävä Kela-korttia tai ajokorttia viivakoodin lukijaan.
Opiskelijana olen myös vakuutettu tapaturman varalta koulun alueella ja koulumatkoilla. Jos esimerkiksi piipahdan koulun alueen ulkopuolella kesken koulupäivän henkilökohtaisilla asioilla, tapaturmavakuutus ei ole voimassa sinä aikana.
Jos opiskelijana lähtisin esimerkiksi ulkomailla käymään koulun järjestämällä matkalla, tapaturmavakuutus olisi voimassa matkan ajan. Jos oikein ymmärsin, oppisopimuskoulutuksessa oleva opiskelija ei ole koulun puolesta tapaturmavakuutettu muutoin kuin lähiopetuspäivinä koulussa.
Koulussani on myös kirjasto, josta voi lainata esimerkiksi kurssikirjoja ja sähköisiä aineistoja. En ole vielä käynyt siellä, mutta kun menen sinne ensimmäistä kertaa, täytyy olla mukana henkilöllisyystodistus.
Muita perehdytyksessä läpikäytyjä asioita olivat opinto-ohjaus, erityisen tuen mahdollisuudet sekä opiskeluterveydenhuolto. Ne ovat sen verran laajoja osa-alueita, etten käsittele niitä tässä sen enempää.
Paljon on siis uutta asiaa tullut ja pää on vähän pyörällä kaikesta. Ensi viikolla minulla pitäisi olla HOKS-keskustelu ja ensimmäiset varsinaiset opintoihin liittyvät opintojaksot alkavat. Luvassa on äidinkieltä, englantia ja ruotsia sekä asiakaspalvelua ja muutamia muitakin opintojaksoja.
En tiedä, mitä ne käytännössä pitävät sisällään, mutta sen näkee sitten ensi viikolla. Kirjoittelen uutta postausta jälleen ensi viikolla.