Olen jo aiemmassa postauksessani Minäkö keski-ikäisenä opiskelemaan kirjoittanut lyhyesti motivaatiosta. Mainitsin muun muassa siitä, että mikään syy opiskelun aloittamiselle ei ole lähtökohtaisesti huono, kunhan motivaatio vain kumpuaa sinusta itsestäsi ja olet itse omista syistäsi halunnut lähteä sille tielle. Tässä postauksessa kirjoitan sisäisestä ja ulkoisesta motivaatiosta, motivaation löytämisestä ja ylläpitämisestä höystettynä omilla kokemuksillani.
Keski-ikäisenä opintojen aloittaminen voi olla monen tekijän summa, mutta taustalla on useimmiten jokin enemmän tai vähemmän pakottava syy. Näitä ovat muun muassa työttömyys tai työkyvyttömyys jo aiemmin saadun koulutuksen mukaiseen työhön. Syynä voi olla se, että uskot opiskelun parantavan työnsaantimahdollisuuksia tai se, että pelkäät jääväsi pysyvästi työelämän ulkopuolelle ilman uutta koulutusta.
SISÄINEN JA ULKOINEN MOTIVAATIO
Motivaatio voi olla sisäistä tai ulkoista. Kun motivaatio lähtee sinun omista tarpeistasi ja toiveistasi liikkeelle, on kyse sisäisestä motivaatiosta. Kun motivaation lähde olet sinä itse, se on yleensä tehokkaampaa ja pysyvämpää. Motivaation ei tarvitse herätä kovinkaan syvällisten mietteiden tuloksena, vaan hyvinkin vähäpätöinen asia voi käynnistää sen.
Voin kertoa omakohtaisen kokemuksen siitä. Katselin 2 vuoden ajan usein peiliin ja vaakaan ja totesin olevani reilusti ylipainoinen. Selitin painonnousua itselleni pahalla kilpirauhasen vajaatoiminnalla ja parin vuoden takaisella polvivammalla, joka esti pitkään liikkumasta. Tiesin kyllä syöväni vähän liikaa, mutta en missään nimessä ajatellut sen aiheuttavan ylipainoa.
Sitten olin vapaaehtoistyössä vuorossa ja kahvipöydässä istuessamme eräs tuttuni totesi minulle, että olen sellainen pullahiiri. Vain yksi sana ”pullahiiri” ja se osui ja upposi. Vähän häpesinkin itseäni, mutta en voinut enää kiistää tosiasioita. Pullahiiri –nimitys toimi motivaation lähteenä ja herkkujen syönti loppui siihen paikkaan. Puolessa vuodessa olen laihtunut 20 kiloa.
Tämä oli vain yksi esimerkki sisäisen motivaation syntymisestä. Vaikka toteamus runsaasta herkkujen syömisestä tulikin ulkopuolelta, ei kukaan minulle ehdottanut laihduttamista eikä varsinkaan luvannut laihtumisesta minkäänlaista palkkiota. Kuka minua nimittikin, ei taatusti aavistanut, miten yksi pieni sana voi motivoida suureen elämänmuutokseen.
Ulkoinen motivaatio on sitä, että motivaation lähde on joku muu kuin sinä ja sinun halusi. Sinulle voidaan esimerkiksi sanoa, että jos laihdutat 10 kg puolessa vuodessa, saat palkkioksi ulkomaan matkan. Tai sinulle voidaan sanoa, että jos et laihdu 10 kg puolessa vuodessa, et pääse ulkomaan matkalle. Kun motivaation lähde on ulkopuolinen, et yleensä jaksa sitoutua toimintaan kovinkaan pitkään.
MOTIVAATION YLLÄPITÄMINEN
Palataan takaisin opiskeluun. Vähintään yhtä tärkeää kuin motivaation herääminen on motivaation pysyminen yllä. Motivaatiota pitää yllä jonkin positiivisen tavoitteen saavuttaminen. Kun saavutat tavoitteen, se palkitsee sinut muodossa tai toisessa ja voit olla myös tyytyväinen saavutuksiisi.
Jos olet motivoitunut opiskelemaan vielä aikuisiässä ja saat opiskelupaikan, olet ainakin aluksi innoissasi uudesta mahdollisuudesta. Motivaatiosi on huipussaan ja odotat malttamattomana jo valmistumistasi ja uutta työtä. Pikkuhiljaa motivaatiosi kuitenkin laskee eikä enää tunnukaan niin kivalta. Koet, että opiskelu kestää liian kauan, oppiaineet ovat liian vaikeita ja aikaakin on liian vähän varsinaiselle vapaa-ajalle ja rentoutumiseen.
Kyse voi olla vain hetkellisestä notkahduksesta, mutta myös siitä, ettet ole ollut alkuperäisissä tavoitteissasi realistinen. Ehkä et ollutkaan valmis viiden vuoden opintoihin, ehkä matemaattiset algoritmit eivät olleetkaan sinun juttusi tai ehkä 3 lasta ja vanhimman jääkiekkoharkkoihin kuskaaminen, yksinhuoltajuus, omat liikuntaharrastukset ja vanhan äidin avustaminen päivittäisissä toimissa eivät sopineetkaan ajallisesti yhteen opiskelijaelämän kanssa.
Jotta motivaatio säilyy, pitää sinulla olla sellainen tavoite, johon sinulla on mahdollisuus päästä. Ulkoiset tekijät aiheuttavat omat rajoitteensa, mutta myös opiskeltavan alan täytyy tuntua mielenkiintoiselta. Motivaatiota pitää yllä, jos opinnot tuntuvat riittävän haasteellisilta, mutta eivät liian vaikeilta, jos opinnot etenevät hyvin ja usko omaan oppimiseen säilyy.
Motivaatio ei pelkästään pysy yllä, vaan se myös kasvaa, jos opinnot ovat mielekkäitä. Kun motivaatio kasvaa, se vaikuttaa kykyyn oppia uutta. Motivaatio parantaa keskittymistä ja sitoutuneisuutta opintoihin. Motivaatio siis tavallaan kasvattaa itse itseään. Mitä enemmän sinulla on motivaatiota, sitä enemmän opit ja mitä enemmän opit, sitä enemmän saat motivaatiota.
Pieniä vinkkejä
Jos olet keski-iässä ja olet menettänyt työsi tai terveytesi, olet samalla ehkä menettänyt myös palan itsetunnostasi. Ehkä ajattelet, että et enää kelpaa ja olet huono. Ehkä mietit, ettei sinun kannata enää yrittää. Jos näin on, motivaatiota yrittää uutta on vaikeampi löytää. Olethan antanut jo periksi. Mutta nykytilanteeseen ei tarvitse tyytyä ja sitä haluan sinulle korostaa.
Motivaatiota voit löytää jo pelkästään opiskelusta, et vain siitä, mitä se voi tuoda tullessaan. Opiskelu voi olla sinulle väylä ihmisten ilmoille, keino kehittää itseäsi ja saada uusia kokemuksia. Motivaation lähteen ei tarvitse olla uusi työ, vaan pelkästään opiskelu. Uuteen ammattiin valmistuminen voi olla vaikkapa välitavoite, etkä vielä mieti elämääsi sen pidemmälle.